~~Bungamekar~~

By: bunga mekar

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  4  5  6  7  8  9  10  [11]  12  13  14  15  16  17  18  >  >>]    [Archive]
Wednesday, 20-May-2009 01:52 Email | Share | | Bookmark
Makan2 @ AL-Rawsha

tunguu air da...
mummy...ajik lapa dah ni...
makan time
View all 10 photos...
Salam…

Actually, makan2 ni last month nyer activity. Mcm biasa, kalu my1 ndak p outstation lelama (lebih dari 3 ari) normally I will ask my1 to get together wit his family especially his kids…>> qistina, qayyum n qusairy…n selalunyer bawak p makan2 ler… but dis time “open table” kat Al-Rawsha @ Jln Damai, Ampang.

N mcm biasa gak, as organizer ( I ler tu) mengumpulkan kaum kerabat tuk mengumpulkan dia org ni smua to make sure free on that nite….!!!

Hmm..memang kenyang kalu makan@ Al-Rawsha ni.. p malam minggu pulak tu, lagi ler happening…kalu open table..

P/s >> tuk sesapa yg tak dapat joint that day…(Nek Mah n Family)…tunggguuuu…



bryani ayam n kambing...plate ni besor...mcm dulang..makan 4 org





Tuesday, 19-May-2009 01:10 Email | Share | | Bookmark
"Kembali Bersua"

Salam buat semua…..,


Akhirnya, setelah sebulan “menghilangkan diri” dan kesibukan yg tak henti2 di opis ni..finally dapat gak meng update myFP ni yer…

Yep…keje2 membuat report sebenarnyer bukan la mudah, walaupun secara kasar nye “kacang” jer…ditambah lah report yg dibuat perlu dihantar ke BNM (Bank Negara Malaysia) dan perlu di tapis oleh top management di Bank ni..(tu belum kira karenah orang yg pangkat besor2 ni…request mcm2 report…peh tu ndak keep on track report starting 2007!!! Huh…alang ler diaorg ni pangkat besor2…kalu tak…” I’m sorry”…x layan…
Mcm yg I cakap sebelum ni..report yg namanyer “STRESS TEST” yg perlu di siapkan dlm masa 4 bulan..telah pun berakhir n dapat disiapkan dengan penuh jayanyer!!!! Hooray……buat team mate>> CT Rock…a big hugs 2 u…!!! Based on the report, we’re finally confirmed that Manufacturing Industry, Electronic Industry n Industrial Industry memduduki carta pertama hingga ketiga kejatuhan nya di musim gawat ni!!!
Buat semua yg singgah di sini / kengkawan >>> rasanyer lum terlambat lagik ucapan hari Ibu kan…


Friday, 10-Apr-2009 05:25 Email | Share | | Bookmark
#No entry#

>> Entry to be updated later...due to my laptop borrowed by somebody... for 2 weeks!!!
>>Some more, P1 under construction due to outstanding bill not settle yet!!!
>> Camera also...my1 pinjam for 2 weeks...bawak p Makkah..
>> anything..to be updated later...
>> n tgh busy yg amat kat opis, so no time to update FP eventhough line clear...
>> see u all within 2 weeks...ya..
>>moga2 semua yg singgah di sini diberkati n dirahmati Allah swt.
>>buat my1 ...> selamat pergi n selamat balik <

p/s sesapa ndak joint trip p umrah follow my1 group on June 09...please do not hesitate to send email @ haswari313@yahoo.com or contact 019-325 5005 .....later i attached the brochure...


Sunday, 29-Mar-2009 14:42 Email | Share | | Bookmark
Pau Tradisional

tunggu ndak kukus
dah masak...
Salam...
Ni menu minum petang semlm. Dah lama berhajat ndak buat pau ni..sebabnya..Qistina, Qayyum n Qusairy nyer kegemaran. N selalu nyer i beli n order jer frozen pau kat opis n, buat stok untuk b'fast anak2 sebelum ke sekolah. Lama gak ler membanding2 kan resepi yg ada..antara kengkawan fp dengan yg ada @MyResepi tu.. .Finally sangkut ngan resepi yg ada dlm fp http://rinnchan.fotopages.com..memang puashati sesangat.. .Actually, kalu ndak ikut tekak i, memang prefer pau yg cenggini i/o frozen pau yg ada dijual sekarang..mcm x asli rasanya nyer..lagi pun, tekstur tepung nya x rasa..x feel ler..kalu makan..kosong jer..
since friday mencari kedai bakery jual inti kacang merah ..hmmm. x ado..smua eh tutup!!.so, i letak inti kaya auntie rosie (Gardenia) n berusaha jugak buat pertama kalinya membuat sendiri inti kelapa berpandukan cara yg krinn bagi... .Krinn nyer x ada sukatan, so, i pun tawakal jer leh..campak2 jer bahan tu, mana lebih mana kurang..pandai2 sendiri..n hasilnya...my mum cakap>> ...hah, jadi la ni rasa inti kelapa...tau pun buat... maknanyer LULUS ler tu...
>> abaikan warna merah atas pau tu sebab, x sangka lak merebak mcm tu sekali.. ..kengkonon ndak buat cam orang yg jual tu..inti kelapa, tanda merah!!! ..tapi pau yg i buat ni..masyallah tembam yg amat..coz ingatkan dia x naik lagi dah..sebab banyak kali kasi dia "berehat"... ..tapi biar ler..rupa x secantik mana...rasa...hmmmm..sedapp sesangat.. ( i pun ndak stick ngan resepi ni jer..senang n mudah ndak buat..)..next time kalu buat, kena bulat kecik2..rasanyer kalu bulat kecik2 mau boleh dapat kan 60 ketul lebih ni..
my mum comment>> sedap n ada rasa..plus inti kelapa sekali...
ayie comment>> ibu...pau ibu tu kan, ayie kasi 7 bintang..
ayum comment>> bila ibu ndak buat lagi??
qistina comment>> peh ni ibu letak inti kacang merah yer..



Inti Kelapa:-
Bahan:-

Gula Merah
Gula Putih
Sedikit Air
Daun Pandan
Kelapa PArut
Secubit Garam

Cara:
Gaul gula putih, gula merah dan sedikit air,masak atas api hingga larut.Masukkan kelapa parut,daun pandan dan garam.Masak terus hingga naik bau wangi pandan dan adunan tidak berair lagi.


PAU KUKUS TRADISIONAL
Bahan-bahan:
1 kg tepung gandum
11gm yis mauripan (=I packet)
200gm gula (=1 cwn)
100gm minyak jagung atau minyak masak (=1/2 cwn)
460gm air (=2 1/2 cwn air, boleh tambah jika perlu)

Cara-cara:
1. Gaul tepung dengan yis.
2. Larutkan gula dalam air.
3. Tuangkan larutan gula sedikit demi sedikit ke dalam tepung dan gaul perlahan-lahan dengan hujung jari.
4. Halfway thru campurkan minyak dan teruskan menguli dgn menghabiskan lebihan air hingga menjadi doh yang kenyal.
5. Rehatkan adunan 10min - 15min.
6. Bulatkan adunan mengikut saiz yg dikehendaki dan rehatkan lagi 10min. Sementara itu panaskan kukusan.
7. Leperkan doh bulat di atas tapak tangan dan masukkan inti kesukaan dan tutup rapat2 dgn menarik bhg yg dirapatkan itu ke arah bawah dan dapatkan permukaan atas yg licin dan bulat.
8. Lapik dengan daun pisang atau plastik yg telah digunting mengikut saiz pau.
9. Biarkan pau naik selama 30min dan kukus selama 10min. Jangan lebih lama dari itu.
* Pau yg telah sejuk boleh dihangatkan semula menggunakan kukusan.


Saturday, 28-Mar-2009 14:39 Email | Share | | Bookmark
Mee Kari

 
 
 
tadi dah type panjang berjela..peh tu disappear...hmmm..malas ler..layan jer lah menu ni...

BAHAN KUAH:
1/2 ekor ayam – dipotong kecil2
lebih kurang sekilo kerang – direbus dan ambil isinya
santan – dari sebiji kelapa
air secukupnya
1-2 camca besar cili kisar – ikut kepedasan yg disuka
1 keping asam gelugor
Garam
6 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
5 biji buah keras*(*dikisar halus)
4-5 camca besar rempah kari daging
Beberapa keping fishcake
FishBall
Tauhu Kering

BAHAN TUMIS
3 biji bawang merah, dihiris
2 ulas bawang putih, dihiris
2 tangkai daun kari
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
4 kuntum bunga cengkih

BAHAN MEE KARI
1 kg mee kuning, cuci, dan celur sekejap, toskan
Taugeh, dicelur sekejap
Hirisan daun sup/daun bawang
Tauhu, digoreng dan hiris
Bawang goreng
Hirisan cili hijau/cili merah
Belahan limau kasturi
Telur yg dah direbus
Sawi – dicelur sekejap

CARANYA:-
1.UNTUK KUAH :- Satukan rempah kari, cili kisar dan bahan kisar halus, kacau rata. Panaskan minyak dalam periuk, masukkan bahan2 tumis dan masak hingga harum, masukkan bahan2 rempah tadi dan tumis hingga terbit minyak, gunakan api perlahan. Masukkan ayam, kacau rata dan biar kecut sekejap. Tuang air dan biarkan mendidih, perlahankan api dan masak hingga ayam lembut. Masukkan fishcake, fishball, tauhu kering dan kerang. Biar mendidih.Tuang pati santan dan masukkan asam gelugor. Tambah garam secukup rasa.

CARA MENGHIDANG :- Ambil mee secukupnya dan letak dalam mangkuk sesuai, tuang kuah dan letak bahan lain. Perah limau kasturi sebelum dimakan.....





[<<  <  4  5  6  7  8  9  10  [11]  12  13  14  15  16  17  18  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net