~~Bungamekar~~

By: bunga mekar

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  5  6  7  8  9  10  11  [12]  13  14  15  16  17  18  19  >  >>]    [Archive]
Friday, 27-Mar-2009 12:38 Email | Share | | Bookmark
Aktiviti cuti sekolah#1

pantang nampak benda ni..smua dia naik!!
qusairy, qayyum n qistina
 
View all 5 photos...
Last week sempena school holiday, sebagai memenuhi tuntutan anak2 yg dah dijanjikan untuk dibawa berjalan2 sambil menonton movie "Geng Pengembaraan - Upin N Ipin". I amik cuti 2 hari (Khamis n Jumaat). .Nasib baik gak keje dah siap, tapi..hari2 balik lambat ler ndak cover keje yg perlu disiapkan sebelum cuti.2 ari chartered si alang ngan fakhri jadi bodyguard!!

Khamis
Bawa anak2 p Mid-Valley, tak der arah tujuan pun..p tingkat atas sekali, n anak2 memang suka buat keje2 yg related ngan arts ni...so, mengasah minda diaorang ngan colouring,kreativiti n segala bentuk keje2 animasi ni ler.. ...

Jumaat
Bawa p tengok movie Upin n Ipin @KLCC..peh tu p lepak2 minum petang kat Aseana..





Monday, 23-Mar-2009 12:50 Email | Share | | Bookmark
Ayam Pop, Sambal Kicap n Tauhu Sumbat

 
 
 
ni menu lunch hari ahad...ayam pop ni dah biasa sesangat buat..3Q memang suka...x selalunya x cukup kalu beli sekor jer ayam kampung... ..kurang2 2 ekor... .resepi ni amik dalam majalah rasa..x ingat tahun bila..tapi dikongsi bersama dengan tokeh restaurant minang kat KL ni.so, am juz follow da recipe..sekurang2nyer..empunya resepi x kedekut kan...setengah2 org meniaga kedekut bagi resepi, takut biz. dia x laku...kalu turun ilmu kat orang... apa daaa... . Dan harus dimakan dengan sambal kicap nya.Kalu sesiapa penah makan makanan minang or sunda pasti biasa dengan ayam pop ni. mcm makan kat Sari Ratu, Natrabu, Wong Solo..bla bla bla...

Bahan:-
1 ekor ayam kampung ( i buat 1 1/2 ekor) - dipotong 8, kalu potong size kecik, mcm x berapa menarik..tapi ayam i beli ni dah salah potong coz budak jual ayam tu tak dengar...
2 sudu cuka
3 atau 4 ulas bawang putih- dihiris
Air
Sedikit garam

Cara:-
Setelah ayam dibersihkan, toskan airnya hingga betul2 kering. Rebus ayam macam biasa bersama dengan 2 sudu cuka dan hirisan bawang putih. Setelah ayam betul2 masak dan empuk, lebih kurang 30-40 min padamkan api dan keluarkan ayam serta toskan air nya hingga kering. Air rebusan tadi dibuang dan pastikan ayam benar2 kering dari airnya.Dah siap.Ayam ni mesti dihidangkan bersama-sama sambal kicapnya, baru sedap.

Sambal Kicap

Bahan:-
Segenggam cili padi hijau
6 - 7 ulas bawang putih
4-5 helai daun limau purut - daun limau purut jangan banyak sangat, nanti akan rasa pahit
Kicap manis

Cara:-
Mesinkan cilipadi bersama dengan bawang putih dan daun limau purut. Setelah hancur,keluarkan dan tuang didalam bekas atau mangkuk. Kemudian curahkan kicap manis.Gaulkan rata.Siap

Tauhu Sumbat - semua orang boleh buat.Buat tauhu ni sebab ndak abiskan stok sambal cilimerah yg dimakan bersama nasi ayam tempoh hari...

ni jer yg tinggal..so..x dapat ndak snap pic ayam..


sambal kicap yg tinggal..




Sunday, 22-Mar-2009 14:53 Email | Share | | Bookmark
Apam Gandum aka Apam Beras

 
menu minum petang semlm...salah satu mymum nya favourite.. berusaha gak membuat nya coz, ndak show off kat mak...hah, anak dia ni pun dah boleh buat kuihmuih tradisional... . Patutnyer ndak buat kuih ni last weekend tapi disebabkan ada bahan yg x cukup,so postponed till semlm. Ada 3 resepi asalnyer yg i refer..frm CMG,izzati@myresepi n majalah rasa 2007..so, i gabungkan semua n hasilnya..alhamdulillah..n peh ni i ndak follow dis recipe jer.n bila my mum puas hati hasilnyer meaning to say..BERJAYA!!!! hah..kan banyak icon tu...n as usual bila dah rajin mencuba ni, menu2 ni akan dihantar juga pada nek mah n tok wan sebagai juri rasa!!! ..mak jugak... ..resepi kat bawah ni yg dah di gabungkan menjadi satu...

Bahan:- (guna acuan ni dapat lebih kurang 50 ketul)
500gm tepung gandum
100gm tepung beras
3/4 cawan gula merah
1 paket yis segera(mauripan) + 1/2 cawan air
2 cawan air
1 cawan nasi sejuk
kelapa parut putih gaul bersama sedikit garam.
** i x letak gula pasir, coz rasanya dah cukup manis...

Cara:-
Gaul rata tepung gandum, tepung beras dengan gula merah hingga rata. Tuang bancuhan yis dan kacau rata. Tambah air sedikit demi sedikit sambil digaul hingga rata dan tidak berbintil2.

Setelash selesai, masukkan 1 cawan nasi sejuk. Biarkan adunan dalam bekas dan tutup hingga adunan menjadi naik 2x ganda. Lebih kurang 1-2 jam.

Bila adunan telah kembang dan naik, kacau sekejap dan masukkan dalam bekas yang hendak dikukus. Jangan biarkan hingga adunan turun semula kerana ini akan menyebabkan apam yg hendak dikukus itu sudah kurang kembang/naik nyer x cantik..(my mum bagi tips ni)

Kukus atas air mendidih selama 20 - 25 minit (balut penutup kukus dengan kitchen towel). Sejukkan apam sepenuhnya didalam loyang yang berisi sedikit air untuk memudahkan ia ditanggalkan dari bekasnya.. Hidangkan bersama kelapa parut tadi....

my mum comment>>> LULUS dengan jayanya..
nek mah comment>>berjaya n boleh amik order..??? sama sekali tidak...
tok wan comment>> sedap n berjaya..
qistina comment>> sedap
qayyum comment>> ayum suka...bu
qusairy comment>> ayie ndak lagi...



tarrraaaaaaaaaa..


Saturday, 21-Mar-2009 16:54 Email | Share | | Bookmark
Macaroni Bakar

 
 
 
ni menu minum petang...request by qistina..kalu italian nyer cuisine serah kat dia...memang fav. dia.. nanti lah...agak2 ibu dah confident sok, ibu buatkan pizza yer...(tapi rasa mcm ndak kena request kat my1 lah pulok suh belikan..breadmaker...senang sikit, x yah dok menguli tepung sampai lenguh sendi... )

Bahan:-
1 paket macaroni - rebus n toskan air hingga kering
4 sudu makan rempah kari
2 biji bawang besar - ditumbuk
1 bungkus daging kisar
Air secukupnya- i sukat 1 tin air
Minyak masak
1 tin susu cair
Keju Parmesan
5 biji telur - dipukul kembang
Garam
Cili potong di buang biji

Cara:-
Tumiskan bawang besar bersama rempah kari.Kacau rata. Masukkan daging kisar.Kacau. Masukkan susu cair, air dan garam. Kacau supaya daging masak dan empuk. Masukkan macaroni dan gaul rata . Bila dah masak, tutup api dan angakat
Curahkan macaroni tadi didalam loyang yg sudah dilenser dengan sedikit marjerin.Tuangkan telur yang dah dipukul tadi diatas adunan macaroni. Taburkan hirisan keju di atas telur. Bakar pada suhu 180'C selama lebih kurang 45min. Setelah masak, hiaskan dengan hirisan cili merah.





Thursday, 19-Mar-2009 16:12 Email | Share | | Bookmark
Kek Marble

salam...seumur idup ni lah petama kali mem baking..kalu diberi pilihan sama ada ndak buat kek,cookies or yg sewaktu dengan nyer...atau memasak...am prefer memasak...i luv cooking i/o baking..Y?..simple reason...malazzzz ndak menyukat menimbang barang.. .Kalu memasak, campak2 jer mcm org pro..dah jadi..kalu baking ni, salah timbang or sukat ...jawabnyer kek anda lari dari tajuk asal.. .Antara kek yg menjadi pilihan tekak i dari dulu hingga kini ialah butter cake, orange cake yg ada parutan kulit limau, kek gula hangus (i luv dis) sebab suka nengok sarang semut kat dlm kek tu..n mixed fruit cake... chocolate cake kureng sikit...cuppies lagi ler..kalu ada toping..lagi ler x berapa gemar, coz manis..suka tengok jer...
Entry ni tergendala...patutnyer di update untuk entry hari selasa, coz buat nyer hari selasa..tp apa2 jer lah..
17/3/2009
Arini balik lambat lagik, memandangkan i akan bercuti 2 ari. Ada date ngan 3Q sempena cuti sekolah.Keluar ofis jam 7.30 mlm, dlm tren call my maid suh siap2 kan barang apa yg patut..sampai rumah 8.30 mlm, singgah kedai beli telur n susu segar.Selesai semua, mulakan projek ndak buat cake ni dgn bersungguh2..walau pun mata dah letih n ngantuk..tapi dek semangat yg ntah dari mata datang berbisik2 kat telinga ni suh terus kan jugak projek ni...
Dah selesai bancuh adunan, terus bakar..hmmm.satu rumah bau sedapp..bau butter..wangi..pilihan warna adalah pilihan my maid...biar je lah sesekali bagi dia buat pilihan lak..
Apa yg anda saksi kan sebentar lagi harap abaikan kan sahaja...gelak guling2 tak apa.. ..
ini lah hasil nyer...not bad..untuk diri sendiri ler..




qayyum comment>> bday ayum nanti ibu buatkan kek yer..hah, ni ibu dah boleh buat kek!!
ibu>>> ..belum sampai masa nyer lagi nak...



[<<  <  5  6  7  8  9  10  11  [12]  13  14  15  16  17  18  19  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net