~~Bungamekar~~

By: bunga mekar

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  6  7  8  9  10  11  12  [13]  14  15  16  17  18  19  20  >  >>]    [Archive]
Wednesday, 18-Mar-2009 14:25 Email | Share | | Bookmark
Sambal Tumis Telur & Ikan Bilis

Memandangkan cuti sekolah ni anak2 duk umah jer.. n x anta 3Q p umah mak..so, jawab nyer kena siapkan makanan untuk anak2 kat umah. Quiet busy dis week n rasanyer dah 2 minggu balik keje lambat. .What to do..makan gaji maa..btw..am start capable wit the job that i've been done...(hopefully...insyallah) .eventhough..terkejar2, turun naik tangga (coz my dept ada 2 level..in between ada tangga pusing)..chasing people that incharge the accounts (mcm main game Hide & Seek) so menyumbang gak ler ke arah senaman terapi kaki n badan... ..dont talk about stress..really really stress..some more memang ada report yg namanyer pun Stress Test..
on top of that..juz wanna share with others..as i mentioned earlier.. we're tracking corporate customer that related wit Industrial Steel to put in the report as named "WatchList" or in bahasa can we call it "List Berjaga-jaga"..he he he .... n now, second goes to Electronic Steel..those local customer involve with this electronic steel..the vulnerable customer..not electric ok..electric n electronic is different type industry..enough..the rest is P&C..

so, citer bab masak yer.. (ni menu hari selasa yg dimasak pada malam isnin)
buat sambal telur..hmm.jawab nyer memang laku ler..yg laku nyer telur..sambal kureng..call my maid, suh rebus telur dlm 6 biji..balik keje boleh terus masak..n suh my maid goreng ikan bilis siap2..




Bahan:
Telur Rebus
Cili Kering - blend
Bawang merah - blend
Bawang Putih - blend
Garam
Ikan Bilis goreng setengah masak
Sedikit Belacan
Air asam jawa

Cara:-
Tumiskan cili kisar,bawang putih, bawang merah hingga betul2 masak..(my mum selalu pesan, kalu tumis cili x berapa ndak masak, sebab tu boleh kena sakit perut..).Pecah2 kan belacan supaya halus.(if not boleh gak blend sekali ngan cili n bawang).Letak sedikit belacan Perasakan dgn garam, agak pedas.letak gula sikit jer..curah perahan air asam jawa.Kacau dan rasa. Agak2 sambal dah masak, masuk kan ikan bilis goreng dan kacau. Tutup api n masukkan telur rebus..Siap..


Tuesday, 17-Mar-2009 15:11 Email | Share | | Bookmark
Kunjungan Ke2 Tuan Guru..

with Ust.Nik Zawawi
 
penuh sopan menghadap makanan
View all 11 photos...
Salam..last friday apply leave juz because ndak meraikan kedatangan Tuan Guru,Mursyidul Am Pas,Datuk Nik Aziz Nik Mat..Last minute my1 call n inform me, the day before.Actually, Tuan Guru supposed to come n having a close dinner with us at my mums resident on 17/3/09 instead of 13/3/2009.
But then..cancel due to his appoinment with IJN is on friday afternoon. My mum cooked a simple dish that suitable with Tuan Guru ie Masak Singgang Ikan Kembung Style Kelantan, Chicken Curry, Sambal Tumis Udang, Fried Fish, Cucumber as Ulam with Budu n Fried Mix Vege..
This time, neighbourhood x perasan, so, Tuan Guru boleh makan dengan selesa tanpa gangguan sekeliling yg duk memerhatikan nyer.Some more, after Jumaat, mcm privacy sikit.compared to last year, org sekeliling duk sibuk ndak snap Tuan Guru photos.Masih dengan cara yg penuh tertib,beradab n tanpa mendongak sekeliling..penuh sopan Tuan Guru megadap makanan.



Monday, 16-Mar-2009 13:36 Email | Share | | Bookmark
Tag Dari Kzai@dapurcomelku..

salam..so sorry kzai, i lambat respond. Bukan apa..actually banyak entry yg ndak diupdatekan tapi dek kerna P1 kat umah ni slow yg amat, naik tension di buatnyer..
Tag kzai pasai angan2 kan...he he .i like..bab berangan ni memang seronok kan..tapi x salah angan2 ni..insyallah kalau diizinkan Allah Taala..dapat...hah..tu yg best sesangat tu...
Rasanyer angan2 i x banyak...sikit jer..TAPI yg sikit ni ler..makan belanjer yg besau..

1. DaRi dulu...hajat hati ndak renovate rumah yg dah 10 tahun dibeli ni... ..rasanyer till now, konsep still sama..mesti ada kombinasi kayu kat dlm umah..(i ni kan teruja ngan cekelet, so, kaler2 alam ni WAJIB... ie. furniture,kaler dinding,tiles..insyallah coming soon...(kan la ni kos renovate umah dah jatuh merudum,termasuk rege bahan mentah... ...)

2.hAjAT hati jugak kalu ada rezki, ndak follow my1 p Haji sesama..kalu boleh bawak anak2 sekali...

..dah lama duk simpan angan2 ndak pakai benda ni...tunggu green light frm my1 jer..kalu agak2 angin dia ok, bila tanyer jer dia diam seribu bahasa n x membebel..MAKA..ERTINYER...i boleh dapat... ..dont worry, i dah siap survey rege n budget berapa... ..kalu ndak tau..ni ler rupa tennis bracelet...satu patern princess cut..satu lagik..dah lupa ler patern nama apa...jeam...tunggu i call aah...
[img]http://srv.fotopages.com/2/20286045.jpg">



4. Biler umah dah renovate cecantik..ndak ler laman cenggini nyer style..



rasa2 nyer cukup ler setakat 4 jer no. nyer...(buat masa ni.. ), nanti lagi banyak..bengkok my1...


Monday, 9-Mar-2009 15:18 Email | Share | | Bookmark
Ruby Delight

 
 
 
Antara dessert yg dah lama ndak buat...tapi malas... .Jatuh cinta ngan dessert ni masa first time p makan kat Thai Kitchen Restaurant @ Central Market..Lepas pekena tomyam yg pedas2 n panas2, hirup lak dessert ni..tapi dah lupa nama dessert ni dalam bahasa thai..
Masa belek2 dlm myresepi@net. terjumpa CMG ada buat..so, i c&p jer..tapi ada sikit modified..kalu CMG buat satu kaler..i buat 3 kaler..(follow cam Thai Kitchen buat..n normally kalu jumpa pun memang 3 kaler...)


• 3 bungkus sengkuang cina (water chesnut)
• 1 cawan tepung ubi
• 1/2 camca teh pewarna merah, hijau n kuning(setiap satu bancuh dgn 1 cawan air )
• 200 g gula pasir*
• 500 ml air*
• 2 helai daun pandan*(*dimasak hingga gula hancur), sejukkan
• 250 ml santan pekat + secubit garam
• Ais hancur secukupnya
• Ais ketul/Ais kiub

Cara-cara
Kupas sengkuang cina, potong dadu kecil dan rendam dalam warna merah kurang lebih 30 minit.
Toskan sengkuang tadi dan masukkan ke dalam loyang. Masukkan tepung ubi ke dalam loyang yg berisi sengkuang dan kacau serta gaulkan dengan sudu sehingga semua sengkuang bersalut dgn tepung ubi. Tuang dalam tapis dan ayak lebihan tepung. Ketepikan. Ulang proses yg sama untuk setiap warna sengkuang.
Didihkan air dalam periuk. Masukkan sengkuang bersalut tepung ubi tadi dan masak 3 minit. Angkat dan toskan dan terus masukkan ke dalam satu bekas yg berisi dgn air ais. Biarkan terendam 5 - 10 minit. Ulang proses yg sama untuk setiap warna sengkuang.
Cedok keluar "ruby" yg terhasil dan masukkan ke dalam mangkuk2 kecil. Tuang air gula dan santan. Masukkan juga ais ketul. Hidangkan sebagai pencuci mulut.





Sunday, 8-Mar-2009 15:21 Email | Share | | Bookmark
Sekitar Majlis Cukur Jambul - Wan Nur Aina Umairah bt Wan Azmir

 
apo liat kambing ni...
mummy..x dapat gigit isi dia la
View all 6 photos...
x banyak gambar yg dapat disnap memandangkan i terlepas episod mencukur jambul si aina ni..ingatkan program start jam 12 tgh hari rupa-rupanyer jam 11.30 pagi daa...
ni lah anak my cousin yg kawin last 2 years...wan azmir.
so layan jer ler...




[<<  <  6  7  8  9  10  11  12  [13]  14  15  16  17  18  19  20  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net