~~Bungamekar~~

By: bunga mekar

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  7  8  9  10  11  12  13  [14]  15  16  17  18  19  20  21  >  >>]    [Archive]
Saturday, 7-Mar-2009 14:15 Email | Share | | Bookmark
Nasi Ayam

Nasi Ayam memang favourite anak2...dis time Qistina yg request suh buat nasi ayam.Normally memang resepi ni yg i follow coz ianya complete set.So far memang x penah try recipe lain selain yg ini.Senang,sedap n mudah..


photo kurang memuaskan sebab ndak cepat..



Nasi
Bahan:-
1 cawan beras
2cm halia – di titik
2 biji bawang merah – dimayang
1 ulas bawang putih – dimayang
1 helai daun pandan
Garam
Air rebusan ayam secukupnya
Minyak Bijan

Cara:-
Panaskan minyak bijan dan tumis bawang merah, bawang putih, halia dan daun pandan. Kemudian masukkan air rebusan ayam. Biarkan sehingga mendidih. Setelah itu masukkan beras dan tanak nasi seperti biasa.

Sambal Cili
Bahan:-
5 biji cili merah*
2cm halia*
1 ulas bawang putih*
½ sudu cuka
Garam dan gula secukup rasa
Minyak
** dikisar

Cara:-
Tumiskan bawang putih, halia dan cili merah hingga berbau harum. Kemudian masukkan cuka. Perasakan dengan garam dan gula. Sedia untuk dihidang.

Sambal Kicap
Bahan:-
5 sudu makan kicap kipas udang
2 ulas bawang putih
1 sudu makan kicap pekat
1 sudu makan minyak bijan
1 sudu sos tiram
Sedikit air rebusan ayam
Garam
Minyak

Cara:-
Tumiskan bawang putih hingga berbau harum. Kemudian masukkan kicap pekat dan kicap kipas udang bersama sos tiram. Masukkan air rebusan ayam dan biarkan mendidih. Perasakan dan sedia untuk dihidang.

Sup Ayam
Bahan:-
1 ekor ayam
100gm lobak merah*
100gm seleri*
50gm daun sup*
50gm daun bawang*
100gm leek
*dihiris
3 biji bawang merah ^
2 ulas bawng putih^
^ dimayang
2cm halia – dititik
Minyak
Cara:-
Tumis bawang putih,halia,bawang merah hingga berbau harum. Masukkan air secukupnya. Masukkan lobak merah,leek,daun seleri,daun sup dan daun bawang. Masukkan juga ayam,lemak dan tetulang ayam. Rebus hingga 30-35min. Perasakan dan sedia untuk dihidang.

Ayam Goreng
Bahan:-
¼ ekor ayam
5 sudu makan kicap kipas udang
2 ulas bawang putih
1 sudu makan kicap pekat
1 sudu makan minyak bijan
1 sudu makan sos tiram
Lada sulah
Minyak
1 sudu makan madu

Cara:-
Rebus ayam terlebih dahulu dan air rebusan digunakan untuk membuat sup. Kemudian gaul semua bahan dan sapukan pada ayam yg dah ditoskan dari air rebusan tadi. Perap selama 30 min dan goreng.

selamat mencuba...


Wednesday, 4-Mar-2009 01:27 Email | Share | | Bookmark
Makan2 @ Corp. Banking

salam...
2 minggu sebelum acara ni kami di emelkan supaya meluangkan masa untuk program ni..maknanyer segala bentuk aktiviti ie. lunch appointment or cuti melainkan sesapa yg ada meeting ngan management saja dikecualikan..perlu menghadirkan diri..
so, dis time nyer acara makan2 memang ramai, coz jemputan untuk staff lebih kurang 200 orang.Dan kami juga dinasihatkan berpakaian secara formal yg menggambarkan attitude kami semua sebagai orang korporat kerana akan ada photo session..
dalam masa yg sama juga membuat suprise bday party untuk our Big Boss, Ms.Tracy Ong..(boss ni memang suka gathering yg cenggini...ini bukan "kipas" yer..tapi my opis ni kalu ikutkan memang suka buat function makan2..tapi tgk gak big boss yg cam mana...).yg pasti nyer lepas ni kami akan selalu buat makan2 lagi...
so,layan jer la pic yg x seberapa ni coz i segan ndak snap..banyak muka2 yg x biasa jumpa n kenal..(jemputan juga terdiri daripada staff corporate banking @ PJ)






Tuesday, 3-Mar-2009 11:10 Email | Share | | Bookmark
Donut oh donut..

 
salam...actually entry ni dah di update tapi..dek kebengongan line P1 kat umah ni menjadikan i malas ndak type berpuluh2 kali..hmmm ni kena komplen ni kat broadband line ni, kata P1 bagus n lancar..tapi yg ado... ..n rasa2 nyer jugak entry ni yg kmeen x sabar2 ndak tengok kan...he he
sebab kenang kan qayyum yg suka amat dengan donut, so i pun berusaha lah buat sendiri..c&p recipe frm kmeen n kmadiha..ya allah penuh kesabaran i n my maid membuat nyer...tapi hasilnyer memang berbaloi... ..juz imagine dek kerna ndak membuat donut ni..almost at 1.00 am i n my maid tido!!!! ..sib baik rasanyer sedap n semua orang dalam umah suka..bawak opis pun kengkawan suka..siap mintak resepi lagik... alhamdulillah..peh ni i pun ndak stick ngan resepi ni jer...
follow step by step cara kmeen, tapi adunan nyer memang lembik n cair...ndak terap or bulat2 kan pun x dapat..kalu sukatan nyer 500gm tepung, i rasa i tambah tepung nyer sikit2 mau kat 1kg jadi nyer!!!..2 kali ler call kmeen mintak bantuan...tqvm atas bantuan n petua...

C&P frm kmeen site...
Bahan-bahan :

1 biji kentang saiz sederhana
5 g yis kering
1/3 cawan minyak masak
1/3 cawan air suam
1/4 tin susu pekat
1 sudu besar gula
1 sudu teh garam
500g tepung gandum

Kaedah penyediaan :

1. Rebus kentang dan kemudian kisarkan dengan 1 cawan air suam.
2. Satukan yis, gula, air suam, minyak masak, susu, garam dan kentang kisar.
3. Masukkan sedikit tepung dan kacau dengan hujung jari.
4. Masukkan baki tepung, sedikit demi sedikit hingga mendapat doh yang lembut. (Nota : Lebih lembut doh, lebih lembut donatnya)
5. Ambil sedikit doh dan bulat-bulatkan. Susun di dalam dulang dan biarkan naik dua kali saiz asal.
6. Panaskan minyak. Buatkan lubang di tengah bebola tadi dan goreng hingga kuning keemasan.
7. Salut dengan gula kastor dan sedia dihidangkan.

qayyum comment>> abang suka, lembut la bu...(qayyum makan 6 ketul)
qistina comment>> kak long bawak bekal ke sekolah 3 ketul,petang makan lagi 4 ketul
qusairy comment>> chedap bu..nanti ayie ndak lagi..(ayie makan 6 ketul
my mum comment>> hmm..sedap,cuma lain kali kurang kan sikit minyak... sambil cerita dulu kawan dia jual donut resepi rahsia nyer letak kentang ler..sebab tu laku..n sedap. oohhh
my opismate comment>> sedap ler kak, apa rahsia lembut jer adunan ni..
overall puas hati...n tqvm kepada yg sudi berkongsi resepi ni ngan kami semua...


Monday, 2-Mar-2009 13:25 Email | Share | | Bookmark
#Wan Nur IliQistina bte Wan Haswari# 11 yrs

 
 



buat anak ibu...
semoga dilimpahi keberkatan dalam hidup,dipermudahkan segala urusan di dunia n akhirat,dijauhkan dari segala bencana,godaan syaitan laknatullah,dilimpahi kemurahan rezki,menjadi anak yg soleh n taat suruhanNya,hormat ayah n ibu...pandai menjaga maruah diri..moga hidup kak long dirahmari Allah swt..amin...


Saturday, 28-Feb-2009 11:50 Email | Share | | Bookmark
Puding mangga..n.. award from kzai..

tengok orang buat puding,teringin gak buat puding..semlm, masa p beli buah @ lebuh ampang,tokey cina tu cakap mangga ni manis..n sedap.. . so, i pun beli lah 5 biji,then beli lak instant puding perisa mangga brand nona..tapi bila diracik isi mangga ni untuk di isi dlm puding tu..ya allah.masam nyer..letak ler jugak..
recepi follow kat kotak puding tu,cuma sebelum letak puding yg dah dimasak..taburkan mangga yg dah diracik dalam bekas puding,then baru tuang cairan puding..


award yg di bagi oleh seorang sahabat aka kakzai@ http://dapurcomelku.blogspot.com/ ..
note for kzai..malu ler ndak tepek pic yg memula tu..berat rasanyer ndak jaga award ni..kalu award yg kedua...ok lagik.. ..super duper? belum boleh di kategorikan lagi..tapi atas tanda ingatan terima kasih bebanyak yer..



[<<  <  7  8  9  10  11  12  13  [14]  15  16  17  18  19  20  21  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net