~~Bungamekar~~

By: bunga mekar

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  [4]  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Tuesday, 15-Sep-2009 14:04 Email | Share | | Bookmark
Maruku Bijan...

 
salam...
belum berkesempatan lagi ndak buat cookies...tak pe lah,lepas raya nanti boleh buat gak...ni projek hari sabtu baru ni...memang teruja ndak buat maruku..bukan ndak sambut deepavali pun..tapi sesaja gatal tangan ndak buat exercise tangan... ...baru ku tahu...susahnyer ndak menekan adunan maruku ni...sampai sakit2 tangan dibuat nyer..patut la,satu balang tinggi tu tak sampai sekilo pun..dia jual RM18!!!! ...betul2 exercise tangan..tapi kita ENJOY!!! n have fun...mykids excited la bila tgk si ibu beria-ia menekan adunan maruku dalam kuali...
setelah puas di survey...hmmm..i rasa recipe ni best..even mymom pun cakap sedap..amik dari myresepi...(kak fida)...credit to her.. I follow step by step..so, menjadi la...actually mencari acuan kayu tapi tak jumpa..so, beli je lah acuan plastik..ok gak..

Qayyum : bu, acuan ni boleh guna untuk buat apa lagi?
Ibu: boleh buat cendol,buat cookies....buat puttu mayam..
Qayyum: ha...lepas raya nanti, ibu buatkan abang puttu mayam yer:->
Ibu: ??? hmmm...ok la, nanti ibu cari resepi puttu mayam pulak..

Bahan-bahan ( 500 - 600 grms )
•300 g tepung beras (cap gajah)=(3 cwn rata)
•300 g tepung pulut = (3 cwn rata)
•185 g mentega = (3/4 buku + 1 sb rata)
•25 g jintan putih/halus = (4 sb rata )
•100 g bijan = (10 sb rata)
•1 sk serbuk lada putih
•1-2 sk serbuk cili
•750 ml air dicampur 1/2 sk garam
•minyak masak secukupnya untuk goreng terendam
•acuan maruku yang berbunga bintang
Cara-cara
1.Di dalam sebuah bekas yang besar,gaul rata tepung2,mentega,jintan,bijan,serbuk lada dan serbuk cili hingga menjadi abuk roti.
Buatkan lubang di tengah2 dan tuangkan campuran air garam sedikit2 sambil diuli hingga menjadi adunan doh yang lembut dan tak melekit,supaya mudah ditekan apabila menggoreng.(air garam dlm adunan tk pernah habis klau akak buat maruku ni,gunakan setakat doh lembut...dah ok)
Panaskan minyak di dalam kuali.Bubuh secukup adunan di dalam acuan dan tekan adunan mengikut lingkaran bulat terus ke dalam kuali.Biarkan seketika dan balikkan dan goreng hingga perang.
2.Atau dgn cara yg lagi satu...tekan adunan lingkaran bulat di atas piring dahulu...
Balikkan di atas tapak tangan dan perlahan2 masukkan ke dalam kuali dan goreng hingga masak keperangan.
Angkat maruku dan toskan di atas kertas serap minyak dan sejukkan dan simpan di dalam bekas kedap udara.




Monday, 14-Sep-2009 15:54 Email | Share | | Bookmark
EDISI KAD RAYA 2009 /1430H

 
terima kasih buat semua yg memberi atas tanda ingatan...

drpd nuanza...


drpd kak madiha..


drpd kmal..


drpd kmeen...budi baik yg tak kan dilupakan...walaupun tak penah bersua..kmeen lah yg "mengejutkan " I selama ni bab main masak2 ni.."


drpd kak siti hawa..sekeluarga..


drpd marlida @ dungun...


Thursday, 10-Sep-2009 13:31 Email | Share | | Bookmark
Kuih Gunting

 
 
salam...
ntah ler..agaknyer I ni "sherasi bershama" ngan kuih2 tradisional ni kot...biskut2 moden ni lum sampai seru lagik...
masuk ni dah 3 kali buat kuih gunting..simple,sedap n mudah...(tapi manyak malas mau buat itu gulung2...ask mymaid gulung, I gunting..mymaid goreng!!! .Sebelum puasa aritu dah buat sekali...awal puasa buat lagi...kali ni buat lagi (selasa malam buat,coz rabu I cuti..) teringat ndak bagi nek mah sebekas..n ndak bawak balik kg,bagi mak indok sebekas...so, buat lagi...
wah, sungguh tak sia2 la tanam pokok kari...licin di kerjakan..tinggal pucuk yg atas jer...hmm, ,pokok daun limau purut dah banya daun...agak2 ada tak kuih2 tradisional yg guna daun limau purut yer...

amik resepi dlm Majalah Rasa - Menu Aidilfitri 2006

Bahan:-
300gm tepung gandum
8 pelepah daun kari - digunting halus
90gm marjerin
2 sudu makan serbuk cili
100ml santan pekat - dari 1/2 biji kelapa
Garam
Minyak untuk menggoreng

Bahan Rempah:-
2 sudu makan jintan manis #
1 sudu makan jintan putih #
1 sudu makan ketumbar #

# I guna rempah serbuk cap Allagapas..senang sikit..


Cara:-
1. Satukan tepung gandum,serbuk cili dan bubuh serbuk rempah.
2.Masukkan daun kari yg dah digunting/racik halus.
3.Masukkan marjerin dan gaul.Jadi kan mcm serbuk roti.
4.Tuang santan dan uli hingga jadi doh.
5.Bentukkan doh memanjang.
6.Gunting halus menyerong ke dalam bekas berisi sedikit tepung.
7.Panaskan minyak dan goreng kuih hingga keemasan..

>> 3Q cukup suka makan kuih gunting ni...




Tuesday, 8-Sep-2009 16:06 Email | Share | | Bookmark
Kuih Ros a.k.a Kuih Goyang a.k.a Kuih Loyang a.ka. Bunga Durian

 
 
salam...dah mood buat kuih raya semua... ...
wah, banyak betul nama kuih yg satu ni kan...macam2 versi panggilan..tang Bunga Durian..(remember,last time one of my ex-boss called it Bunga Durian,katanyer orang Kelantan memang panggil dengan nama tu...Tengku Farahdiza (dia ni kerabat diraja Kelantan..where's she now, after leave the Bank..hah... )
So, layan jer la kuih tradisional ni....
Okey...last sunday, pepagi lagi dah p beli santan coz dengan semangat yg berkobar2 ndak buat kuih ros ni..very simple recipe but..really really tired when u need to spend the whole day at KITCHEN!!! ...mana tak nyer, tak terpikir pun ndak buat kuih ni sambil duduk..am spending about 3-4 hours sambil berdiri n bergoyang bergoyang untuk membuat kuih ni...now I realize why they called it kuih goyang...
I follow recipr from Ms.Jjuns @ MyResepi...two thumbs up for her...sedappp..mymom pun kata OK..tapi memula tu jenuh gak ler ndak me mesra kan acuan ngan adunan ni..memula tu asik tak lekat jer...tercabar gak ler keimanan di bulan puasa ni...

Bahan-bahan
•290gm tepung beras
•50 gm tepung gandum
•400ml santan
•170gm gula
•150ml air
•1 biji telur
•1/2 sudu teh garam
•minyak secukupnya untuk menggoreng
Cara-cara
1.campurkan semua bahan. kacau sebati. tapis.
2.panaskan minyak. letak acuan dalam minyak. bila dah panas, celup acuan dalam adunan (dalam ¾ dari acuan..jangan penuh acuan), masuk semula dalam minyak tadi.
3.biar sebentar, baru alihkan acuan. goreng hingga masak.

** ni resepi asal yer..tp I buat adunan yg banyak ..(I gandakan tiga setiap satu..tu yg ber jam gak tercongok kat dapur...buat sendiri yer..mymaid tak tolong...dia kemas rumah!!!!)
** my fren said, next time kalu ndak buat guna acuan lama or baru rendam sekejap (15min) dengan air asam jawa..kekadang acuan ni sesaja ndak menguji kesabaran kita...

p/s >>teringat masa kecik2 dulu kalu mynenek or mymum buat kuih ni, duk atas bangku peh tu...goreng atas dapur minyak tanah...(ala, yg ada balang kaca bulat telangkup kat sebelah dapur tu..kira time tu,top la dapur pesen cenggini....)




>>dek kerna kuih ni gak, my qayyum nyaris ndak bukak puasa...tergoda ngan mylittle qusairy duk makan....krak kruk krak kruk!!!!


Saturday, 29-Aug-2009 16:33 Email | Share | | Bookmark
Daging Goreng Kunyit

 


ni antara menu kegemaran anak2... . Masak lah 2-3 kilo daging pun lauk ni still tak cukup2 n tak muak2 anak2 makan... .Kalu dapat daging yg masih fresh n baru...walla, sedapp yg amat.Resepi simple tapi tak leh makan selalu, high kolestrol ni...kalu p makan kedai tomyam, tak leh request berkuah nyer..., tapi kalu kat umah, anak2 n the whole family memang suka yg ada kuah cenggini...my1, lak tak suka berkuah cenggini, dia prefer kering macam kat kedai tomyam...so, everytime masak menu ni mesti divide by two!!! satu berkuah n satu lagi kering...makan ngan nasi panas2...fuh!!! boleh berpinggan2 tambah... ...p/s mymaid pun dah expert la masak lauk ni...tp yg ni I masak yer...


Bahan:-
Daging - dipotong (I tak hiris - kalu hiris dah jadi lain)
Bawang besar Holland - dipotong bulat
Bawang Putih - dihiris
Halia - dihiris
Kacang Panjang - (anak2 prefer tak letak, tapi I letak gak, ndak suh makan sayur)
Minyak masak - (jgn banyak, lebih kurang 4-5 sudu..)
Serbuk kunyit
Garam
Sedikit air


Cara:-
Daging yg dah dipotong gaul bersama sedikit serbuk kunyit dan garam.Panaskan kuali, letak minyak.Bila minyak dah panas, masukkan daging.Biar daging mesra bersama minyak didalam kuali.Bila air daging dah keluar, tambah sedikit air, dan biar daging hingga empuk.Masukkan hirisan halia,bawang putih dan kacang panjang.Pastikan garam terasa,kuah nyer lebih, daging dah empuk akhir sekali, masukkan hirisan bawang besar.Siap.(Kalu daging tak empuk jugak, boleh masukkan sehelai daun nangka - ni petua ndak daging empuk yer).

p/s ni jugak antara menu yg mymom sediakan masa I dalam pantang. Halia nyer lagi banyak,peh tu suh makan halia lebih dari daging (ni kes ndak buang angin ler)..


[<<  <  1  2  3  [4]  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net