~~Bungamekar~~

By: bunga mekar

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  4  [5]  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Tuesday, 25-Aug-2009 15:10 Email | Share | | Bookmark
Bubur Candil a.k.a Butir Nangka

 
 
salam...
first ramadhan aritu...x tau ndak buat menu apa...ndak buat kuih, rasanyer macam x laku jer...ndak buat bubur gandum, malas pulak ndak p beli kat Carrefour.Lepas singgah blog K.Zai@ http://dapurcomelku.blogspot.com trus berkenan ndak buat bubur ni...
Apalagi misi "ON"...
Kak Zai, I C&P jer yer....tp sikit2 modified...

Bahan-bahan

4 cawan tepung beras pulut
air
sedikit kapur makan

secubit garam dan pewarna hijau,merah & kuning (senang kaler2 traffic light)
(bahan utk kuah)
santan dari setengah biji kelapa - guna santan kotak je
1 ketul besar gula melaka
1 sudu makan halba
garam
daun pandan

Cara-cara

masukkan sedikit air ke dalam bekas, masukkan sedikit kapur makan bersama secubit garam serta pewarna. kacau....
masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil di gaul.
buat sehingga adunan menjadi doh dan tidak melekat di tangan. tambah air ikut keperluan.
panaskan air hingga mendidih, masukkan doh yang telah digentelkan... bila masak ia akan timbul...
apabila dah timbul tu, terus cedokkan dan masukkan ke dalam bekas yang berisi air.
untuk kuahnya pula, masukkan semua bahan kedalam periuk, masaklah hingga mendidih.
bila dah siap bolehla dicampurkan butir nangka bersama kuahnya. sedia untuk dihidang.....
lebihkan santan kalau nak kuah banyak. begitu juga dengan halba. boleh ditambah sukatannya kalau suka.

>> bubur ni antara myfavourite untuk dibeli kalu ke Pasar Ramadhan...but now, am make it on my own!!!! horrayy...




Saturday, 22-Aug-2009 15:51 Email | Share | | Bookmark
Ikan Bakar Portugis

 
 
Salam Ramadhan buat semua.....tak der la ndak bagi2 award pada sesapa...memadai ingatan buat semua yg singgah di sini..."perbanyakkan la amal ibadah kita di bulan yg mulia ini, andai ini Ramadhan yg terakhir buat kita semua..."harap2 masih berpeluang lagi menyambutnya di tahun hadapan....amin..
Ni menu 2 minggu lepas....setelah di survey di dalam blog CMG & K.Zai@ http://dapurcomelku.blogspot.com...so, i follow jer resepi CMG, senang dan ringkas...really tasted!!! anak2 pun suka...I buat guna ikan cencaru...sangat sedappp...tapi sayang, tak buat rencah dia banyak sikit...kalu tak lagi sedappp...

>>>another resepi yg guna daun limau purut!!! (kan, pokok limau purut I, dah lebat daunnyer...)

Bahan Utama
3 ekor ikan cencaru
3 helai daun limau purut, dihiris halus
3 camca besar minyak bawang putih (resipi dibawah)
3 camca besar cili kisar
1 camca teh gula
1 1/2 camca teh garam
Daun pisang dan aluminium foil secukupnya

Bahan Tumbuk Halus
2 biji buah keras
6 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 batang serai
1 keping hirisan lengkuas

Bahan Minyak Bawang putih
1/2 cawan minyak masak
6 ulas bawang putih, ditumbuk

Cara membuatnya
1.UNTUK MINYAK BAWANG PUTIH :- Panaskan minyak dengan api perlahan, masukkan bawang putih dan goreng garing. Matikan api dan alih minyak dalam bekas. Sejukkan.
2.Ikan dibersihkan, dikelar2 dan perap dengan jus lemon dan garam 10 minit, cuci dan toskan. Campur semua bahan2 kisar bersama garam, gula dan cili kisar, gaul rata.
3.Letak seekor ikan atas daun pisang, lumur rata dengan bahan2 no.1, tabur hirisan daun limau purut dan tuang sedikit minyak bawang putih. Balut dengan aluminium foil dan bakar hingga masak.
4.Boleh dihidangkan bersama lada kicap jika suka....

** I tak bakar dalam oven, coz aluminium foil abis, so panggang atas pan fry, n balut daun pisang jer..





Sunday, 16-Aug-2009 15:25 Email | Share | | Bookmark
Kuih Bakar Nek Besah

 
 
 
salam semua...
quite busy for a few days...
juz wanna shared with u gals out there wit my lovely nenek nyer recipe...kalu org tanya kuih bakar yg paling sedap....this is a real taste of KUIH BAKAR frm Melaka.... ( i peminat tegar kuih bakar ni..)...kalu balik kg, mesti suh mylovely auntie (mak induk) baked dis....with some traditional style...(cuma tak ler bakar guna api kayu.... )....n lebih sedap pakai acuan lama yg kaler hitam legam n berat tu...lagi real....
dah lama ndak amik resipi n try sendiri..tapi asik ler terlupa...(ke buat2 lupa...kurang pasti pulak!!!!)
kalu ke mana2 i pegi n terjumpa kuih ni...i tak kan makan coz i cuma boleh makan kuih bakar yg dibuat menggunakan resipi mynenek ni jer..is't true??? yeah, really serious bout dis... ...kesedapan, keenakan,bau daun limau purut bersatu dengan aroma kulit kayu manis,jintan manis n ditambah dengan air daun pandan...huh....memang sedap...
fyi, resepi ni menggunakan sukatan traditional, maknanyer kena sukat pakai mangkuk yer...cari satu mangkuk, sukat lah apa2 pun dengan mangkuk tersebut....kalu besau mangkuknyer...maka banyak la adunan nyer.... ...saja letak resepi ni atas nama mynenek..really appreciate it...lagi pun, mak induk tulis dlm buku resepi dia..."KUIH BAKAR RESEPI MAK"...

p/s adunan ni memang manis yg amat...mymum kata, tu yg sedap (org tua2, biasalah...)..so, tak nak manis, sila kurangkan gula...sakit, tanggung sendiri yer....
asalnyer i bakar dlm acuan lama tu..sekali bocor lak montot nyer..so, decide bakar dlm loyang jer selama lebih kurang 50-60min...jadiknyer tak nampak ler keaslian potongan badan kuih bakar ni...
really recommended buat peminat kuih bakar tuk mencuba resepi ni....





Bahan:-
1 mangkuk telur
1 mangkuk tepung gandum
1 mangkuk santan
2 1/2 mangkuk gula pasir (kalu manis sangat, boleh kurang jadi 2 mangkuk jer)
Jintan manis - i letak lebih kurang 2 - 3 sudu besar (digesek2 ngan lesung batu - blend pun boleh)
Kulit kayu manis - i letak serbuk kulit kayu manis lebih kurang 3-4 sudu besar (jangan banyak sangat,takut terpahit...boleh gak blend sekali ngan jintan manis)
5-7 helai daun pandan - kisar n ambil airnya
Daun limau purut - i letak lebih kurang 5-6 helai (blend n ambil airnya)

Cara:-
Gaul semua bahan sehingga sebati,pastikan tepung tidak berketul2 dan biarkan 2 jam. Kemudian bakar dalam acuan kuih bakar.
** i gunakan loyang, bakar dalam oven 175-180'C selama lebih kurang 60 min.
** ckp ngan my maid, kuih ni pun guna daun limau purut..so, amik jer kat pokok yg i tanam tu....


Wednesday, 12-Aug-2009 12:59 Email | Share | | Bookmark
Terima Kasih Buat Semua....Qayyum Dah Sihat

 
 
Alhamdulillah...syukur kepada Tuhan Maha Pencipta.....
Terima Kasih buat semua yg mendoakan kesihatan mylovely hero - Wan Muhammad Qayyum yg bermaksud " Yang terpuji n Kekal Abadi"...
Since selasa Qayyum dah ada improvement..n semalam dia dah sibuk ndak p sekolah...i n my1 tak izinkan until today baru boleh ke sekolah...Last nite siap bekal kan dia ngan mask lagi...n berpuluh2 kali pesan suh minum air banyak n jgn makan benda2 yg mengarut...coz, dia still in medication lagik..
so here, i paste myhero photo with his lovely siblings...qistina n qusairy...(kak long n ayie also give him full of support n show their concern about his lovely brother condition...
cuma batuk still ada lagik...n dah boleh ndak makan sikit2, but his lip still nampak kering lagik...

p/s buat semua...terima kasih sekali lagi...jaga diri anda walau dimana berada...kesihatan harus diutamakan , minum air banyak yer....




Sunday, 9-Aug-2009 12:45 Email | Share | | Bookmark
Qayyum Demam!!!

 
 
 
View all 4 photos...
Salam buat semua... ...
Hari ni dah masuk 12 hari qayyum demam!!! ...demam yg kejap ok kejap tidak...tetiba jer panas mendadak..peh tu lak suhu badan tak menentu.Asalnyer Qayyum demam since last wed (29 July)..till Saturday (1/8/09).Ingat kan dah fully recovered, rupanyer tidak...Sunday noon .Qayyum temperature's naik till 39'C!!!...bagi ubat suh dia rest.Next monday morning (2/8/09) tetiba tgk mulut Qayyum bengkak.Muncung bengkak mcm kena sengat tebuan..I tanya dia kenapa...dia cakap, tak sakit n dont know y... Ask my1 bawak p clinic semula, doc kata, dia allergic ubat..(my kids memang ellergic dgn antibiotik - pennicilin group)..pelik, tak kan doc tak tgk rekod, ada chop >> DRUG ALLERGIC!!!..doc kata, may b overdose for antibiotik...

4/8/09 - I p office, jam 10.30 pagi, my mum call suh balik n bring Qayyum to hospital..coz temperature dia memang amt tinggi...mymum takut jadi apa2...bagi ubat pun panas tak reda...terus emergency n call my1...suh teman i bwk Qayyum ke Hospital Ampang...Punya la ramai umat, semua nyer kes demam...dari 12 tgh hari sampai 5 ptg duk menunggu ndak jumpa doc!!!...Doc, cakap Qayyum demam panas becoz of allergic, sore throat bengkak yg amat...doc tukor ubat lain...allergic apa, doc pun tak pasti...buat blood test, doc ckp, palet darah putih lebih bcoz of demam yg kuat...alhamdulillah...

6/8/09 - p semula ke Hospital Ampang lepas maghrib coz ubat demam dah abis...tapi kena queue n tunggu lagi beberapa jam ndak jumpa doc...tak jadi...p jer ke clinic biasa n beli ubat demam...(la ni, clinic pun ramai org...!!!!)

7/8/09 - dah beberapa hari pun demam Qayyun tak surut jugak...i tawakkal p Hospital Ampang semula...dari jam 7.30 mlm - 10.30 mlm baru dapat jumpa doc...buat sekali lagi blood test..(masa ni, tuhan jer tahu betapa degup jantung i setiap saat bersiap sedia dengan sebarang kemungkinan...ALHAMDULILLAH...semua nyer selamat...kali ni, doc kata, Qayyum alami d'hydrate yg teruk...memang muka dia cengkung, makan tak ndak, minum pun kena paksa...dah lama Qayyum tak p sekolah...

...>> buat anak ibu, didoakan moga ayum lekas sembuh n kembali ceria seperti selalu...


qayyum - photo masa p Penang - cuti sekolah


qayyum - photo baru, tido lena coz badan lesu...tekak still bengkak lagi.


p/s >> buat semua, jaga diri n kesihatan,minum air lebih memandangkan keadaan cuaca yg tak menentu ditambah dengan segala macam wabak sejak akhir2 ni...





air penawar yg my1 beli dari seorang ustaz...membeli sambil menderma...


[<<  <  1  2  3  4  [5]  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net