~~Bungamekar~~

By: bunga mekar

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  4  5  6  [7]  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Saturday, 18-Jul-2009 15:55 Email | Share | | Bookmark
Kuih Lapis aka Kuih Genggang

 
 
menu minum petang hari ni..
punya la berkobar2 ndak buat kuih lapis ni...ingat dulu2 masa kecik kuih ni kalu kat kampung, kuih favourite time kenduri ie kenduri kawin, tahlil, cukur jambul, bertunang n segala macam majlis la. Kuih ni tak pernah dilupakan. Kalu kat Masjid Tanah, kuih ni dikenali gak ngan nama kuih genggang sebab corak yg berlapis ataupun berjalur2..(kain genggang pun ada... )
Nak jadi crita, my kukus ni kecik, tapi loyang kuih smua besar2, so apalagi p pinjam nik mah nyer loyang la buat kuih ni...tq tq tq
First time buat, rasa ok n sedap tapi terkeras sikit, mungkin adunan pekat sangat or terkukus lebih masa untuk setiap lapisan. Tak pa, nanti cuba lagi. Amik resepi dari http://rinnchan.fotopages.com.





KUIH LAPIS
Bahan-bahan:
1 1/2 cwn tepung gandum
1/4 cwn tepung beras
1/4 cwn tepung jagung
1/2 cwn gula pasir..boleh tambah jika suka lebih manis
3 cwn santan..tambah jika perlu
1 camca teh garam
Pewarna merah
1/2 camca teh esen ros (optional)

Cara-cara:
1. Panaskan kukusan. Sapukan loyang (8 inci/20 cm) dgn sedikit minyak. Masuk loyang dlm kukusan.
2. Campurkan kesemua bahan kecuali pewarna merah dan esen ros.
3. Tapis adunan dan bahagikan kepada dua bahagian.
4. Satu bahagian warnakan dengan merah dan campurkan juga esen ros. Satu bahagian lagi tanpa warna.
5. Mulakan lapisan bawah dgn warna putih. Biarkan selama 6min-8min atau hingga masak baru tindih dgn lapisan seterusnya. Ini tip utk membolehkan lapisan dikopek selapis demi selapis. Lakukan hingga habis.

*TIPS utk mendaptkan hasil kukusan yg tidak keras atau tidak terlalu lembik:
(i)Sekiranya sukatan semua tepung adalah 2 cwn, maka adunan yg telah dicampur santan hendaklah menjadi 4 cwn. Maksudnya jumlah adunan cair adalah 2 kali ganda jumlah adunan tepung.
(ii)Gunakan cwn yg sama utk semua sukatan.


Wednesday, 15-Jul-2009 15:46 Email | Share | | Bookmark
Roti Jala vs Kari Ayam

 
 
esuk crita yer..mlm ni tayang photo jer...ndak tito dah...





ni projek hari ahad lepas. .Bila cik wa kata ndak buat mee kari, i pun meng" offer" kan diri ndak buat roti jala...boleh cecah ngan kuah mee kari.Senang, sekali jalan. So, p "menjala" kat umah mak. Asalnyer ada tambahan menu gak, masak lada ikan duri aka ikan mabong...tapi tak snap photo.. n bubur tepung gandum or they call it bubur candil..


** resepi ni guna santan, sedap gak...
*** sila abaikan gulungan tersebut, kerna digulung oleh qistina..(ibu gulung kemas sikit... )

Roti Jala

Bahan
2 cawan tepung gandum
1 biji telor
1 cawan air (mengikut kepekatan)
1 cawan santan
sedikit serbuk kunyit / pewarna kuning ( i guna serbuk kunyit)
garam

Cara
1. Masukkan semua bahan dalam blender dan mesinkan. Tapiskan dalam mangkuk.
2. Panaskan kuali non-stik dan tebarkan adunan menggunakan acuan roti jala.
3. Bila sudah masak boleh lipat atau gulong.
4. Hidangkan dengan kari ayam/daging atau kuah yg manis kuah durian.





Saturday, 11-Jul-2009 16:43 Email | Share | | Bookmark
Abuk-Abuk

 
 
 
View all 4 photos...
teringat dulu2 masa kecik, my mum suka buat kuih ni..buat menu minum petang. .Kuih ni my ayah nyer favourite.So, i pun try ler buat...senang jer,tak susah mana pun. But sorry to say, i tak pandai ndak bungkus adunan ni..coz daun pisang yg dibeli di pasar tak lebar mana pun... .I dapat bungkus lima ketul jer, yg lain tu..i kerat2 n suh my maid tolong bungkuskan...(tapi adunan, i bancuh yer... )..never ask mymaid to do, she just help me to prepare the things...tapi bab2 kemas..dia ler... ...





Bahan:-
Sagu biji
Kelapa parut
Garam
Gula Merah
Daun Pisang
Lidi penyepit

Cara:
Gaul kan kelapa parut bersama garam. Ketepikan. Sagu biji, basuh bersih dan toskan. Gaulkan campuran kelapa parut bersama2 sagu.Ambil daun pisang yg sudah dikerat2 untuk membuat kelongsong. Bungkusan adalah bersamaan 1 sudu kecil sagu, 1sudu kecil gula merah dan akhir sekali 2 sudu kecil sagu semula. Kukus selama lebih kurang 15 -20min.


Friday, 10-Jul-2009 01:42 Email | Share | | Bookmark
Teacher Wedding @ 4/7/09

 
 
 
Last week wedding teacher (Ms.Azah), lecturer @ Poly Sabak Bernam. Anak2 call her teacher coz she teach english subject. Among da the group of mapley (family members) she's the first of SINGLET yg dah sampai seru... Tinggal ler si jeam ngan cik wa...dis is very simple wedding..Teacher ni byk gak jasa ngan i, time i tak der kete dulu, n masa my1 selalu out-station weekend, salah sorang "mangsa" yg kena jadik my driver >>> dia ni lah. ..
hmmm, peh ni tak boleh la ganggu lagi, coz may b weekend jer dia balik Melaka (Hubby dia Kerol is lecturer @ Kolej Yayasan Melaka)...harap2 teacher jgn lupa lak jalan balik Ampang yer...
moga berbahgi ke akhir hayat.....
hanya majlis akad nikah tertutup buat kaum keluarga terdekat...majlis resepsi insyallah selepas raya...

>>pic taken frm dyda fp...tqvm




mintak ampun ngah...hua hua hua..lopeh ni x leh bawak tempe p ampang laie..hua hua hua


with cousins..


Wednesday, 8-Jul-2009 04:52 Email | Share | | Bookmark
Lepat Pisang vs Popiah Goreng

 
 
 
View all 5 photos...
hmmm...backdated entry...dah lama simpan dlm camera, asik ler terlupa ndak transfer dlm desktop.. ( dok busy memanjang ngan keje kat opis ni...ke asik terminum air yg ada semut...ntah..)
menu2 cenggini biasanyer untuk minum petang...di hujung minggu... resepi tak yah tepek, smua orang tau buat...


[/img]http://srv.fotopages.com/2/20793593.jpg



[<<  <  1  2  3  4  5  6  [7]  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net