~~Bungamekar~~

By: bunga mekar

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  4  5  6  7  [8]  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Wednesday, 1-Jul-2009 14:27 Email | Share | | Bookmark
Pisang Bali

 
 
Buat menu minum petang... (last 2 week kot.. )
since jeam bring me for lepak2 n minum petang @ Aseana, KLCC somewhere in March..buat i rasa teruja to find out the recipe....they called it "Pisang Bali" don't know where they get the name..but i guess may be its for commercial name...(to make people like me remember the name..rasa pun sedap..price? )hmmm....sesuai ler ngan nama Aseana Cafe@KLCC tu...
suddenly i terjumpa dalam buku resepi Sheila Rusly (Ketuk2 Ramadan) but she named it as "Pisang Gelek"... ...sekali pandang, cara buat macam pisang sira, cuma yg ni dikeringkan sikit, tak berkuah...

Bahan:
Pisang Nangka (pilih yg dah setengah masak, kalu x berapa masak, rasa kelat still ada)
Gula Pasir
Gula Merah
Mentega (i guna planta soft)
Kelapa Parut Putih


Cara2:

Pisang dibuang kulit.Jangan belah, biarkan sebiji2.
Sapukan lebih kurang 2/3 sudu planta soft di dalam pan fry beserta lebih kurang 3 or 4 sudu gula pasir.Pastikan gula larut dan tidak hangit.Atas api sederhana.
Masukkan pisang sebiji2. (Ndak senang, gunakan penyepit / chopstick semasa mengaulkan pisang di dalam pan fry.) Untuk memastikan pisang tidak hancur.
Bila pisang sudah sebati dengan larutan (pastikan juga, pisang benar2 sebati dengan larutan dan kering – tidak berkuah). Angkat dan toskan.
Hidangkan bersama2 dengan kelapa parut putih & gula merah.Siap.


p/s sakit jiwa ngan P1 nyer service...lagi upgrade home package...lagi hancuss...
once again>> NDAK CANCEL P1 NYER LINE.. MAKAN HATI NGAN SERVICE YG TAK BAGUS..




Tuesday, 30-Jun-2009 05:20 Email | Share | | Bookmark
Last entry-Penang#

 
 
 
View all 6 photos...
tgk photo jer yer...malas dah ndak citer...







Friday, 26-Jun-2009 01:27 Email | Share | | Bookmark
Equestrian...@ Penang

 
 
 
salam pagi jumaat...
yg seronoknyer kalu tempat menginap kita ni ada pelbagai permainan, kemudahan dan bermacam2 aktiviti boleh dicuba... ...yg penting ongkosnyer ada n cuba lah banyak mana pun permainan..as long u're happy n really release yr tension..
depan pantai hotel ni ada servis ndak naik kuda...(kena bayar yer...30min = RM30)..punyalah teruja Qusairy n Qayyum ndak naik...Qistina lak macam takut2..harap badan jer besar... )..so, Qusairy kata dia ndak naik sorang2 (tapi still budak jaga kuda tu kena temankan jugak, takut jatuh..).Qayyum lak mula2 ndak naik ngan Qistina..dah kak long takut, terpaksa la i kena teman kan dia.. ..tapi enjoy gak yer naik kuda ni... ..so, seumur hidup ni ler kali pertama kami naik kuda... ...kita enjoy!!!!


aksi ayie bila nampak kuda.."geram nyer nak naik.."

ni ayie ngan budak jaga kuda yer...bukan actor bollywood!!

bagi free pun, kami tak sudi naik...



Wednesday, 24-Jun-2009 01:02 Email | Share | | Bookmark
Jalan2 @ Toy Museum#Penang

 
 
geramm...ayie tengok
View all 18 photos...
dek teruja ngan promo yg bro jeff bagi masa dia p Penang, so...this is my plan..>>.bring the kids to the world of dolls.. .Another reason is wanna teach them on how to be more appreciate with what they have... ie..TOYS!!! ...( x larat dah ndak kemas...banyak gak dah sedekah kat orang..)..kekadang tu tak sampai seminggu...hancus ayie keje kan...(makan hati ooh... beli memahal..)..banyak gak kartun karakter...kesukaan budak2..
Untuk sesapa yg ndak ke sini...landmark nya >> cari ajer Hotel Copthorne @ Tanjung Bungah..museum ni depan hotel Copthorne,kalu terlepas pandang memang tak jumpa coz, signboard rasanyer macam tak ada jer..
excited betul mykids... dapat tengok semua ni..(ndak masuk kena bayar yer..nothing free in this world!!!) photo memang banyak ndak upload










Tuesday, 23-Jun-2009 02:24 Email | Share | | Bookmark
Kari Kepala Ikan & Jeruk2 @ Penang

hmmm...
kata orang kalu ke Penang tak sah kalu tak makan Kari Kepala Ikan... yer ker? ntah...yer kot..may b sebab rempah yg digunakan...tiap2 waktu makan nasi putih ngan Kari Kepala Ikan Senangin...sedappp wooo... ...yg ni kami p makan @ Ketapang Restoran dekat ngan IPPD Timur Laut..(ada orang rekomen kedai ni..) so, p jer lah...



dah memang tak sah jugak kalu ke Penang tak singgah ke kedai jeruk@ Lebuh Campbell..kata orang lagik ( betul ker kata orang??? )..itu tandanyer kita p Penang...
ni ler, buah tangan dari Penang untuk keluarga n kawan... my1 nyer favourite makan jeruk2 ni...




[<<  <  1  2  3  4  5  6  7  [8]  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net