Want your
own Fotopage?






 
~~Bungamekar~~

By: bunga mekar

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 16-Aug-2009 15:25 Email | Share | Bookmark
Kuih Bakar Nek Besah

 
 
 
salam semua...
quite busy for a few days...
juz wanna shared with u gals out there wit my lovely nenek nyer recipe...kalu org tanya kuih bakar yg paling sedap....this is a real taste of KUIH BAKAR frm Melaka.... ( i peminat tegar kuih bakar ni..)...kalu balik kg, mesti suh mylovely auntie (mak induk) baked dis....with some traditional style...(cuma tak ler bakar guna api kayu.... )....n lebih sedap pakai acuan lama yg kaler hitam legam n berat tu...lagi real....
dah lama ndak amik resipi n try sendiri..tapi asik ler terlupa...(ke buat2 lupa...kurang pasti pulak!!!!)
kalu ke mana2 i pegi n terjumpa kuih ni...i tak kan makan coz i cuma boleh makan kuih bakar yg dibuat menggunakan resipi mynenek ni jer..is't true??? yeah, really serious bout dis... ...kesedapan, keenakan,bau daun limau purut bersatu dengan aroma kulit kayu manis,jintan manis n ditambah dengan air daun pandan...huh....memang sedap...
fyi, resepi ni menggunakan sukatan traditional, maknanyer kena sukat pakai mangkuk yer...cari satu mangkuk, sukat lah apa2 pun dengan mangkuk tersebut....kalu besau mangkuknyer...maka banyak la adunan nyer.... ...saja letak resepi ni atas nama mynenek..really appreciate it...lagi pun, mak induk tulis dlm buku resepi dia..."KUIH BAKAR RESEPI MAK"...

p/s adunan ni memang manis yg amat...mymum kata, tu yg sedap (org tua2, biasalah...)..so, tak nak manis, sila kurangkan gula...sakit, tanggung sendiri yer....
asalnyer i bakar dlm acuan lama tu..sekali bocor lak montot nyer..so, decide bakar dlm loyang jer selama lebih kurang 50-60min...jadiknyer tak nampak ler keaslian potongan badan kuih bakar ni...
really recommended buat peminat kuih bakar tuk mencuba resepi ni....





Bahan:-
1 mangkuk telur
1 mangkuk tepung gandum
1 mangkuk santan
2 1/2 mangkuk gula pasir (kalu manis sangat, boleh kurang jadi 2 mangkuk jer)
Jintan manis - i letak lebih kurang 2 - 3 sudu besar (digesek2 ngan lesung batu - blend pun boleh)
Kulit kayu manis - i letak serbuk kulit kayu manis lebih kurang 3-4 sudu besar (jangan banyak sangat,takut terpahit...boleh gak blend sekali ngan jintan manis)
5-7 helai daun pandan - kisar n ambil airnya
Daun limau purut - i letak lebih kurang 5-6 helai (blend n ambil airnya)

Cara:-
Gaul semua bahan sehingga sebati,pastikan tepung tidak berketul2 dan biarkan 2 jam. Kemudian bakar dalam acuan kuih bakar.
** i gunakan loyang, bakar dalam oven 175-180'C selama lebih kurang 60 min.
** ckp ngan my maid, kuih ni pun guna daun limau purut..so, amik jer kat pokok yg i tanam tu....


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2014.

ns4008229.ip-198-27-68.net